Jezik:

Premijera dokumentarnog filma „Devojčica“

Povodom 8. marta – Dana žena, DOR Centar pretpremijerno prikazuje svoju kratku dokumentarnu priču, film „Devojčica“.

NOVI SAD – Film „Devojčica“ predstavlja kratku dokumentarnu priču o važnosti zaštite dece od nasilja i značaju edukacije dece o nenasilju kao prevenciji vršnjačkog nasilja među decom i biće premijerno predstavljen javnosti uz razgovor s autorkom i sagovornicima u filmu u sredu 18. marta u 18.00 časova u „OK klubu“ na SPENS-u u Novom Sadu.
U nedelju 8. marta, povodom Dana žena, DOR Centar za online zajednicu pretpremijerno predstavlja film „Devojčica“ gde o važnosti nenasilne komunikacije govori devojčica Freja Svilar, koja od svoje 5 godine uči o nenasilnoj komunikaciji u Novom Sadu. U dokumentarnoj priči o tome kako izgleda preživeti najgori oblik nasilja – rat, kao i vršnjačko nasilje u školi govori nam Igor Stamenković, a o tome koliko je važna i edukacija dece o nenasilju kako za samu decu, tako i za celu porodicu, govori mama devojčice Jelena Svilar.
Projektom pod nazivom „LOLA“ udruženje DOR CENTAR predstavlja set aktivnosti namenjen deci u vrtićima i školama, njihovom vaspitno-obrazovnom kadru i roditeljima koje je finansijski podržala Fondacija za mir iz Japana-NIWANO. Preko 100 dece prošlo je kreativne radionice Lola – jezik nenasilja koji se bazira na poznatom jeziku žirafe, tehnikama prevazilaženja konflikata. Roditelji su do sada pokazali veliku zainteresovanost i učestvovali u iznenadjujućem broju, dok su reakcije dece, vaspitača i učitelja do sada veoma pozitive. U okviru projekta „LOLA“ tokom 2019. i 2020. godine, u saradnji sa VDV Media, nastao je film „Devojčica“, kao i set video trejlera s decom učesnicima koji pričaju o tome šta je nenasilje, kako govore oni koji se ponašaju nasilno, a kako oni koji znaju nenasilan jezik. Projekat uz podršku NIWANO Fondacije za mir traje godinu dana od marta 2019 do aprila 2020.
Ovaj video materijal je deo projekta “ LOLA- Language of love awareness „, na temu prevencije vršnjačkog nasilja u post-konfliktnom regionu Balkana, Srbije. Projekat realizuje udruženje „DOR – Centar za kreativnu edukaciju i umetnost“ i finansijski je podržan od strane NIWANO Fondacije za mir iz Japana. Informacije i stavovi navedeni u ovom video materijalu ne odražavaju zvanično mišljenje NIWANO Fondacije za mir iz Japana, niti se bilo koje lice ispred ove fondacije može smatrati odgovornim za upotrebu i stavove iznete u ovom video materijalu.
Umnožavanje je dozvoljeno pod uslovom da se navede izvor.
Copiright © DOR-Centar za kreativnu edukaciju i umetnosti. Sva su prava zadržana.