Jezik:
marija

Tako je mnogo nasilja oko nas!

piše: Marija Belić-Bibin, direktorka D’OR Centra

 

Čoveku nije urodjeno nasilje, ne dajte se zavarati, već samo podjite od sebe. Ne, nije vam urodjeno nasilje, vi inicijalno kada se ujutro probudite ne želite da vam dan počne i prodje u konfliktima. Upravo suprotno. Naše potrebe su zapravo baš suprotne tome.

Suština transformacije konflikata jeste da shvatimo da je konflikt normalna pojava i sastavni deo života. Problem nije konflikt, već nasilje kao izbor reakcije na konflikt. Ako to naučimo, onda konflikt postaje prethodnica pozitivne promene. Konflikt sam po sebi može biti dobar. Stvar je perspektive, izbora i odluke pojedinca. To se uči.

 

Kao u vicu kada Lalu hoće da pošalju u borbu, a on kaže: “Nemojte mene, pa ja ću se odmah pomiriti!

 

Nenasilje znači dozvoliti pozitivnom u sebi da izladje na površinu. Dozvoliti da u nama dominira ljubav, poštovanje, razumevanje, zahvalnost, saosećanje i briga za druge, a ne egocentricni, sebični, pohlepni stavovi puni mržnje, predrasuda, sumnjičavosti i agresivnosti.

Često možemo čuti ljude da kažu:

Ovaj svet je nemilosrdan i ako želiš preživeti moraš i ti biti nemilosrdan.

Moje mišljenje je da to nije tačno.

 

Ovaj svet je takav kakvim smo ga stvorili. Ako je nemilosrdan danas, to je zato što smo ga svojim stavovima učinili nemilosrdnim.

Ako se mi promenimo, možemo promeniti svet. Lična promena počinje menjanjem jezika i načina komunikacije. To je značajan prvi korak prema menjanju vlastite komunikacije i stvaranju saosećajnog sveta, rekao je Arun Gandhi. Promene počinju sa ličnog nivoa i obraćanje pažnje na to kako i šta komuniciramo.

Erich Fromm je otkrio poreklo ljudske destruktivnosti. Čovek je destruktivan onoliko koliko nije uspeo ostvariti svoje ljudske mogućnosti. Destruktivnost mu nije urođena, nego je društveno uslovljena. Ljudi se mogu osloboditi destruktivnosti u zdravom društvu i ako ovladaju umećem ljubavi.

Zbog svega nevadenog aktivnosti D’OR Centra su posvećene kreativnoj, interaktivnoj edukaciji na temu nenasilja, prevencije i transformacije konflikta, podršci deci, mladima, ženama, porodici, kao i svim drugim kategorijama društva, a sve u cilju unapredjenja i razvoju medjuljudskih odnosa.

Osećanje da smo prihvaćeni i shvaćeni, da nismo usamljeni, osećaj pripadnosti, podržavanja i ljubavi je naše prirodno stanje. Svi mi imamo potrebu da budemo voljeni, da pripadamo i da nas razumeju.

Okosnica D’OR programa zasniva se na:

Nenasilnoj komunikaciji, transformaciji konflikta, prenosu znanja i novim kreacijama komuniciranja na jedan interaktivan i zabavan način.

Nenasilna komunikacija je u svojoj suštini vrlo jednostavna, prirodna i veoma moćna alatka za kreiranje mira i razumevanja izmedju ljudi, suštinski širenja obostrane ljubavi, veoma moćna alatka za transformaciju nasilja.

Primenjivanjem nenasilne komunikacije u vašem svakodnevnom životu postaćete svedoci promena koje se dešavaju u vama i u ljudima sa kojima dolazite u susret. Bićete svedok fenomenalne čarolije otkrivanja ljubavi i razumevanja medju ljudima.

I za kraj, prema Maršalu Rozenbergu, američkom psihologu i kreatoru nenasilne komunikacije, koji je umro početkom 2015 godine, suština nenasilne komunikacije jeste

DAVANJE OD SRCA!

Upravo zbog toga, mi u DOR Centru na prvom mestu darujemo ljubav!

 

–  D’OR pristup:

„Svaki problem ima rešenje, i svako biće ima pravo na ljubav“