Jezik:

DOR Centar kroz praksu obeležio Medjunarodni dan nenasilja

DOR Centar obeležio je danas, u utorak 02. oktobra 2018. godine, Svetski dan nenasilja radionicom nenasilne komunikacije za decu predškolskog uzrasta u Vrtiću „Čuperak“, a u okviru Dečije nedelje Grada Novog Sada.

Radionica nenasilne komunikacije deo je „LOLA“ programa koji realizuje „DOR – Centar za kreativnu edukaciju i umetnost“, baziranog na programima Alternatives to Violence, Super-T Social changes i „Jezik žirafe“ Center for Nonviolent Communication CNVC i podrazumeva oblik neformalnog učenja za decu i odrasle kroz interaktivnu tehniku radioničarskog rada.

Prema rečima Mahatme Gandija, najveća snaga kojom raspolaže čovečanstvo je nenasilje koje je jače i od najmoćnijeg razornog oružja koje je stvorio ljudski um. „Nenasilje ne znači pokoriti se volji onoga koji ti nanosi zlo, već znači odmeriti se celom svojom dušom sa voljom tiranina. Ljubav je najjača snaga koju svet sebi može predstaviti, a istovremeno i najskromnija. Potpuno nenasilje je potpuno odsustvo rdjavih namera prema svemu što živi„, govorio je Ghandi i zaključuje:

„Aktivno nenasilje je savršena ljubav“.

Na Medjunarodni dan nenasilja, DOR Centar je imao tu čast i zadovoljstvo da grupi dece predškolaca „Pčelice“, u vrtiću „Čuperak“ u Novom Sadu, govori na kreativan način upravo o temi nenasilja i takvoj vrsti komunikacije. Bilo je zadovoljstvo, kao i uvek do sada, raditi sa sjajnom decom, otvorenom za drugačiji način komuniciranja, i na kreativan način, kroz igru deliti znanje o nenasilnoj komunikaciji. Deco, ponosni smo na vas! I žirafa LOLA je jako ponosna, šapnula nam je. Idemo dalje…