Language:

IZABRANI POBEDNICI LIKOVNOG KONKURSA “DEVOJČICE I DEČACI – JEDNAKI I SNAŽNI”

Dečaci i devojčice zajedno igraju fudbal ili košarku, balansiraju na klackalici, mame i tate zajedno kuvaju i sređuju kuću, devojčice se igraju s autićima, a dečaci s lutkama. Ovako iz dečijeg ugla izgleda rodna ravnopravnost na crtežima koje su deca poslala na likovni konkurs DOR Centra pod nazivom “Devojičice i dečaci – jednaki i snažni”.

 

 

Teško je bilo odabrati samo par dečijih radova u moru sjajnih crteža koje smo dobili od dece na likovnom konkursu “Devojčice i dečaci – jednaki i snažni”, u okviru projekta pod nazivom “Devojčica”, a gde su deca kroz crteže predstavila iz svog ugla temu rodne ravnopravnosti. Likovni konkurs bio je organizovan na teritoriji Novog Sada i okolnih mesta u oktobru i početkom novembra ove godine, a deo je projektnih aktivnosti koje implementira DOR Centar na temu rodne ravnopravnosti za decu u ranom uzrstu i nižim razredima osnovnih škola u okviru projekat “Devojčica”.

 

 

Tokom novembra predstavnici DOR Centra i organizatori “Dečije nedelje” iz udruženja “Život kao inspiracija” iz Novog Sada, izabrali su ukupno sedam pobednika, među kojima i tri najbolja rada. Od pristigla 54 dečija rada, iz osam osnovnih škola, odluka komisije je da se pored tri prvoplasirana rada, kako je konkursom bilo planirano, izdvoji još četiri rada koja ćemo mi nagraditi, a koji su pristigli do 11. novembra 2020. godine, kada je završen likovni konkurs “Devojčice i dečaci – jednaki i snažni”.

 

 

Lista pobednika (raspored od 1-3, kao i od 4-7 je po azbučnom redu, ne po rangu):

  1. Marjanović Aleksandra – Osnovna škola Žarko Zrenjanin (odeljenje II-7)
  2. Gegenbauer Aleksa – Osnovna škola Jovan Dučić (odeljenje III-3) 
  3. Mlađenović Vukašin– Osnovna škola Branko Radičević (odeljenje II-2)
  4. Božić Dragomir – Osnovna škola Jovan Popović (odeljenje IV-2)
  5. Derković Ema – Osnovna škola Jožef Atila (odeljenje II B)
  6. Pozojević Nađa – Osnovna škola Miloš Crnjanski (odeljenje II-3)
  7. Ragaji Marina – Osnovna škola Jovan Dučić (odeljenje III-3)

 

Prvoplasirana tri rada dobiće kao nagradu štampanu publikaciju “Bukvar nenasilne komunikacije” u izdanju DOR Centra, platnenu torbu, priveske i bedževe. Preostala četiri rada, odnosno deca dobiće kao nagarde elektronsku publikaciju, priveske i bedževe.

 

 

Naglašavamo da su samim učešćem sva deca već pobednici i zbog toga će DOR Centar svim školama koje su se odazavale na likovni konkurs kao poklon proslediti publikaciju “Devojčice i dečaci – jednaki i snažni”, koja je nastala u okviru projekta “Devojčica”, a namenjena je svima koji imaju, rade ili se bave s decom i žele da deci približe temu rodne ravnopravnosti. 

 

Projekat “Devojčica” finansijski je podržao Sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice AP Vojvodine,a implementira ga udruženje “DOR – Centar za kreativnu edukaciju i umetnost” iz Novog Sada.